jedzenie

Jedzenie i picie

We Francji niepodzielnie królują bagietki, sery i wino. Bagietki jada się na różne sposoby – w formie kanapek, hot-dogów, jako dodatek do zup i przystawek, czy też samą. Śniadanie jest skromne – kawa, croissant lub słodka bułeczka, sok, ewentualnie dżem, miód czy masło. Lunch to kanapka, omlet czy naleśniki. Głównym posiłkiem jest kolacja, na którą jada się zupy, mięsa, sałatki, ryby czy owoce morza, a do tego deser i deska serów, i oczywiście wino. Kuchnia francuska to także sosy, w tym winegret i beszamel. Popularne są ślimaki, żabie udka i zupy z owoców morza. Francja słynie z deserów – najbardziej popularne to tarta, mus, creme brulee. Do posiłków pije się wino, cydr (napój alkoholowy na bazie jabłek) oraz szampana.

Warto wiedzieć, że do eleganckich restauracji wpuszczane są tylko osoby odpowiednio ubrane – jeansy, t-shirty i sportowe obuwie nie są mile widziane. W lokalach należy poczekać aż obsługa wskaże stolik, nie wybiera się miejsca samemu. Mini-słowniczek: creperie – naleśnikarnia, brasserie – kawiarnia, piwiarnia, patisserie – cukiernia, piekarnia.

  • ASPIC

Piękne miejsce od początku do końca. . . Przyjazny, gawędziarze, dyskretny, kompetentny kierownik sali.

  • L Orangerie 

Bardzo przytulny, jedzenie połączone z delikatnych, doskonałe wina i nienaganna obsługa,

  • Le Gabriel

Wspaniały posiłek w doskonałej lokalizacji! Każde danie, którego próbowaliśmy był wyjątkowy! Obsługa ciepła i profesjonalna. Ale wina jest powodem musisz odwiedzić tę restaurację. Bardzo polecam to miejsce